Παρασκευή, Μαρτίου 31, 2006

GAME OVER


Το καινούργιο αυτό blog είναι αφιερωμένο στο μυθιστόρημα GAME OVER που το έγραψα το φθινόπωρο του 2005 και εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ.
Πολλοί με ρώτησαν γιατί το έγραψα, αλλά επειδή δεν είχα δώσει μέχρι σήμερα μια πλήρη και συγκροτημένη απάντηση, αισθανόμουν οτι τη χρωστούσα κι έτσι είναι το πρώτο πράγμα που δημοσιεύω!


Το θέμα του βιβλίου είναι όσα συμβαίνουν στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, Internet, IT κλπ. Γνωρίζοντάς το από πρώτο χέρι αισθάνθηκα την ανάγκη να το μοιραστώ και με άλλους που το ξέρουν εξίσου καλά αλλά και να το κάνω γνωστό σε όσους δεν υποψιάζονται την ύπαρξή του και τη σχετική πορεία των επιχειρήσεων αυτών μέσα στην Ελληνική σύγχρονη πραγματικότητα.
Η άγρια κι ανεξέλεγκτη ωρίμανση της καταπληκτικότερης αγοράς όλων των εποχών, αυτής των υπηρεσιών νέας τεχνολογίας, έγινε στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι τις μέρες μας. Πολύς κόσμος απασχολήθηκε, λίγος ρίζωσε, περισσότεροι πέρασαν για να μείνουν λίγο μόνο. Στο σκληρό αυτό γήπεδο ακόμη δεν έχει φυτρώσει γκαζόν. Τους τελευταίους μήνες επιχειρήσεις έκλεισαν, άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, μερικοί ακόμη και τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ναι, ο χώρος ακόμη είναι σκληρός…
Οι φίλοι μου που θα διαβάσουν το βιβλίο ας μην βιαστούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα και καταστάσεις. Οι πρωταγωνιστές είμαστε όλοι εμείς και το περιβάλλον όλες οι εταιρίες που μας φιλοξενούν. Όλοι οι άνθρωποι και όλες οι εταιρίες είναι ένα σύνολο από προτερήματα και ελαττώματα, το ίδιο συμβαίνει και με τα πιο αγαπητά μας πρόσωπα, όμως δεν τα αγαπάμε λιγότερο γι αυτό!
Αυτός είναι ο λόγος που γράφτηκε αυτό το βιβλίο: Η αγάπη και η αφοσίωση στους φίλους συναδέλφους, προϊστάμενους, υφιστάμενους και ομόλογους και στις εταιρίες μας, όλες τις εταιρίες…
Αυτό που κάνουμε διαδίδοντας τις νέες τεχνολογίες δεν είναι μια ακόμη τεχνολογική επανάσταση. Είναι οριστική και ανέκκλητη ρήξη με το παρελθόν, μια ριζική ανατροπή που όμοια δεν έχει ξανασυντελεστεί στην ιστορία του ανθρώπου.
Οι άνθρωποι που απασχολούνται στην αγορά των ΤΠΕ, κατεδαφίζουν μεθοδικά τον 20o αιώνα και στη θέση του χτίζουν φιλότιμα με εντελώς νέα υλικά τον 21ο.
Θα γίνουν λάθη και η διαδικασία δεν είναι αναίμακτη.
Δεν είναι όμως καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει;

6 Comments:

At 7:57 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χωρίς να έχω ακόμα διαβάσει το βιβλίο του Φώτη, που πάντως σκοπεύω να το κάνω, χαίρομαι που κάποιος ασχολήθηκε με την αποτύπωση του "μικρόκοσμου" της αγοράς τεχνολογίας. Όλοι εμείς, που η πνευματική πρωτοπορία του τόπου συνήθως απαξιώνει ως "τεχνοκράτες", αξίζουμε μια καλύτερη θέση σε μια κοινωνία που ούτε καταναλώνει, ούτε σέβεται την τεχνολογία και μπράβο στο Φώτη που αποτολμά να μας βάλει στο χάρτη της λογοτεχνίας! Κι αν η πληροφορική απέτυχε να αναδειχθεί σε Eldorado στη χώρα μας και διεθνώς, τουλάχιστον ανέδειξε χαρακτήρες με περιπετειώδη διάθεση, κοφτερά μυαλά και αντοχή στις δυσκολίες. Υλικό ό,τι πρέπει για μυθιστόρημα. Άντε και στο σήριαλ τώρα...

 
At 12:23 π.μ., Blogger garfield said...

Καλημέρα και από μένα...Καλωρίζικο το Blog ....Το βιβλίο το κατάφερα σε μέρες και το τελείωσα αφού με ρούφηξε κυριολεκτικά και μου ανέσυρε από την μνήμη μου παλιές καλές κ κωμικές καταστάσεις...
Πέρα απ' αυτά όμως είναι όντως η ρεαλιστική περιγραφή του χώρου μας και της πραγματικότητας που κυριαρχεί στις νέες τεχνοκρατικές εταιρίες....όπως πολύ καλά αναφέρει....γεμίσαμε με...managers.....

Καλή συνέχεια

 
At 8:50 π.μ., Blogger Filboid Studge said...

Αν η Corinne Meier έμοιαζε με την Sharon Stone θα εξαντλούσες τον λυρισμό σου σε επαίνους για το βιβλίο της.

 
At 11:11 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αλλά δεν μοιάζει...

 
At 7:21 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Mr. Dertouzos, the hero of the book, is a maestro of social engineering and self-construction (Selbstinszenierung). In our ambivalent times, egos have to be re-defined again and again. I really derived pleasure from reading the book. Alexandros Deloukas

 
At 6:12 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ένα βιβλίο που έχει να προσφέρει πολλά τόσο στον περαστικό διαβάτη όσο και στον θαμώνα του παρατηρητηρίου της ζωής.., τόσο στην ατομική συνείδηση όσο και στον ολικό κοινωνικό αυτοπροσδιορισμό που θα πρέπει να διακρίνεται μέσα από όλα τα βιώσιμα ανθρώπινα συστήματα...

Εξαιρετικό έργο που μπορεί αναμφισβήτητα να συγκινήσει ένα ευρύτατο κοινό..

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home