Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

ELLE, Ιούνιος 2006, Συνέντευξη



Συζητώντας με ένα συγγραφέα...

ΦΩΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΝΤΗΣ

Game Over
(εκδ. ΚΡΙΤΙΚΗ)

Πρώτο μυθιστόρημα του Φώτη Καλαμαντή, ενός συγγραφέα που εμφανίζεται με θέμα πρωτότυπο. Με επίκεντρο τον κόσμο των σύγχρονων τεχνολογιών, ο ήρωας του βιβλίου, σε μια κρίση μέσης ηλικίας, μπλέκεται στο κύκλωμα εταιρείας που πουλάει πλασματική διαφήμιση στο internet.

ELLE: Εμπλέκεστε επαγγελματικά με τις σύγχρονες επιχειρήσεις και τις νέες τεχνολογίες. Τι σας έκανε να μπείτε τώρα στον κόσμο της λογοτεχνίας;
ΦΩΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΝΤΗΣ: Η ανάγκη αποτύπωσης ενός περιβάλλοντος το οποίο έχει δημιουργηθεί τα δέκα τελευταία χρόνια και που μοιάζει περισσότερο με ρωμαϊκή αρένα παρά με την Ντίσνεϋλαντ.
ELLE: Μα υπάρχουν πραγματικά αυτές οι εταιρείες που πουλάνε αέρα;
Φ.Κ.: Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα παραγωγής, αλλά παροχής υπηρεσιών. Αυτές οι υπηρεσίες είναι άυλες. Δεν τις απαξιώνω, αλλά μια αγορά που ωρίμασε άγρια, όπως η δική μας, ευνόησε τις εταιρείες της αρπαχτής.
ELLE: Μόνο στην Ελλάδα συνέβη αυτό?
Φ.Κ.: Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τίποτα πια δεν είναι μόνο Ελληνικό. Όλες οι δομές έχουν επηρεαστεί. Δεν μπορείς πλέον να πηγαίνεις με εξήντα στη δεξιά λωρίδα. Θα σε ξεπεράσει το ρεύμα. Η ζωή κινείται με ταχύ μοντάζ όπως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
ELLE: Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα από τις δεκαετίες του ’80 και του ’70…
Φ.Κ.: Η αλλαγή είναι τεράστια και καλούμαστε να πάρουμε θέση. Ή θα γίνει κανείς ένας μελαγχολικός γκουρού που απλώς θα παρατηρεί ή θα πάρει μέρος στη νέα κατάσταση. Ο καθένας πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του με βάση το αλλαγμένο πλαίσιο…