Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2006

www.ppol.gr, 21-7-06, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Game Over
του Δημήτρη Καλουδιώτη

... μου έκανε εντύπωση το βιβλίο (το πρώτο;) του Φώτη Καλαμαντή με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο Game Over από τις εκδόσεις «Κριτική».
Η ιστορία είναι όντως συναρπαστική, η αφήγηση μοντέρνα, πραγματική. Οι ήρωες είναι οι φίλοι μας.
................................
Μέσα στο μυθιστόρημα παράλληλα ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος που τρέχει να προλάβει σε όλες τις γκάμες συμπεριφοράς αλλά και σε όλες τις κοινωνικές κλίμακες.
Και βέβαια οι γυναίκες που περνάνε το δικό τους Ρουβίκωνα, ίσως εκείνες περισσότερο.
...................................
Το συναρπαστικό (όπως το είδα ) στο μυθιστόρημα είναι ότι ο συγγραφέας καταφέρνει να αναδείξει ως δίλημμα για τον ήρωά του, το ίδιο εκείνο που, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσε το κεντρικό δίλημμα για πολλούς από εμάς, ίσως και για την κοινωνία μας , αυτή την κρίσιμη δεκαετία.
Δηλαδή, της συμμετοχής στα δύσκολα και τα καινούργια και όχι της «εύκολης» αποχής με την ταυτόχρονη αγωνία να μην υποκύψουμε στις χυδαίες σειρήνες της υποταγής στα μονοπάτια μιας κοινωνίας που όταν πέφτουν λεφτά -και δεν έχει και προηγούμενη εμπειρία- πνίγεται και σε παρασέρνει. Ο ήρωας μας τελικά με την αταλάντευτη επιμονή του να προτάσσει το ήθος των πραγμάτων αλλά και να πληρώσει, αν χρειαστεί, το νόμισμα, τα καταφέρνει.
...............................
Είναι «ύβρις» η προσπάθεια να μην αποσύρεσαι αποδεχόμενος τη ροή των πραγμάτων και να επιμένεις να βρίσκεσαι στο μάτι του κυκλώνα χωρίς ανάπαυλα, χωρίς τέλος;
Ή είναι το δράμα του σύγχρονου ανθρώπου της εξατομίκευσης που πρέπει να ζει ενεργά, να διακινδυνεύει στις λεγόμενες κοινωνίες του ρίσκου ή διαφορετικά να αποσύρεται στη φονταμενταλιστική αναπόληση...;
Όπως και να 'χει, ο συγγραφέας δίνει την απάντηση που αρμόζει σε μια ιστορία της εποχής μας.
Η μελαγχολία των ορίων κλείνει το ιστόρημα.

Καλό καλοκαίρι...