Τρίτη, Ιουνίου 13, 2006

"Το πρώτο ΘΕΜΑ", 12-6-06, Παρουσίαση

Στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» της Κυριακής 12-6-2006, στη σελίδα «Η Ζωή μας Βιβλίο» της ΤΙΝΑΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ, αναφέρεται:

Νεες εκδόσεις

ΦΩΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΝΤΗΣ

GAME OVER”, ΚΡΙΤΙΚΗ, 2006

Λίγοι είναι οι μυθιστοριογράφοι σήμερα – και ειδικά στην Ελλάδα – οι οποίοι καταπιάνονται με θέματα σύγχρονων τεχνολογιών και θίγουν τα κακώς κείμενα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είτε επειδή δεν διαθέτουν τις απαραίτητες βιωματικές εικόνες είτε εξαιτίας μιας υπόγειας σύγκρουσης ανάμεσα στις θεωρητικές ενατενίσεις και στα τεχνολογικά επιτεύγματα, το σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος κόσμος παραμένει λογοτεχνικά άγνωστος. Κάτι πάει να γίνει τελευταία από μια σειρά Βρετανούς συγγραφείς, αλλά στην Ελλάδα το θέμα παρέμενε μέχρι πρότινος ταμπού.
Και ο πρωτοεμφανιζόμενος κ. Φώτης Καλαμαντής έκανε την έκπληξη. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους και επικαλέστηκε θέματα που απασχολούν τους πάντες (αναλγησία του καπιταλιστικού συστήματος, ανταγωνισμός στο χώρο εργασίας κ.λπ.) με τρόπο ακριβή και μυθιστορηματικό. Έτσι ακόμη και αν κανείς αγνοεί το συγκεκριμένο τομέα, δεν μπορεί παρά να ταυτιστεί με τον ήρωα που βρίσκεται σε μια υπαρξιακή δίνη εξαιτίας ενός οριοθετημένου και απολύτως ανταγωνιστικού συστήματος. Πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει τις αντιστάσεις του σε μια εποχή μαζικής ταύτισης; Και τι θέση έχουν προσωπικές αξίες και ιδανικά, όταν προτεραιότητα έχει η άμεση επιτυχία;
Αυτά και άλλα πολλά θα αναρωτηθεί κανείς με τον ήρωα διαβάζοντας το πρώτο αυτό βιβλίο (ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα) του κ. Καλαμαντή. Ένα βιβλίο γραμμένο χωρίς λογιοσύνες και φιοριτούρες, με τρόπο εύληπτο και παραστατικό.